På Henvisningskode vil vi gøre dig knivskarp i spil, uanset hvilket spil, der er tale om. Derfor klæder vi dig på med en række pokertips til begyndere, så du kan plukke vennerne ved stuebordet.
Vi har listet vores pokertips til begyndere ud fra de mest udbredte fejl, nybegyndere laver, så du kan undgå dem eller få dig vænnet af med dem, hvis du allerede begår en eller flere af dem.
1) Ikke have tjek på håndranking
Okay, vi starter med det helt basale i vores pokertips til begyndere. Håndranking. Du vil blive overrasket over, hvor mange, der sætter sig i et homegame, som ikke kan finde ud af, om tre ens slår to par, og “om en straight er den med farverne?” Eller måske er det ikke overraskende, for du er selv en af dem. Men uanset om du spiller for sjov, så er det en meget dårlig tilgang ikke at forstå de grundlæggende regler i spillet. Så for god ordens skyld:
Poker hænder i styrke (stærkest til svagest) | Eksempel |
---|---|
Royal Flush | As-Ks-Qs-Js-10s (de fem højeste kort i samme kulør) |
Straight Flush | 6h-7h-8h-9h-10h (fem kort i rækkefølge og samme kulør) |
Fire ens | 8-8-8-8-X (fire af en slags) |
Fuldt hus | 8-8-8-J-J (tre ens + et par) |
Flush | 2d-5d-10d-Jd-Ad (fem i samme kulør med vilkårlig værdi) |
Straight | 5-6-7-8-9 (fem i rækkefølge) |
Tre ens | 4-4-4-X-X (tre af samme værdi) |
To par | 2-2+J-J-X |
Et par | 5-5-X-X-X |
Højeste kort |
Og er du i tvivl om, hvilke hænder der er gode at starte ud med, så har vi nedenfor en tabel, som er et must blandt vores pokertips til begyndere. “1” er de stærkeste hænder, “2” de næstbedste og så videre, så med den kan du få en idé om, hvilke hænder, der er værd og spille.
Og husk så: udover at have tjek på hænderne er det generelt altid en god idé at være vågen ved bordet. Det gælder også for de professionelle!
2) Spil for højt
Det måske vigtigste af vores pokertips til begyndere er at spille med måde. Det gælder især, hvis du spiller uden for venskabeligt lag, såsom på nettet eller på casino. Her tager det ikke mange minutter at sætte sig ved de store drenges bord. Og ofte tager det heller ikke mange minutter at tømme lommerne, hvis ikke du er påpasselig.
Men selv med dine kammerater er det en god idé ikke at spille for mere, end du er tryg ved at tabe. Den åbenlyse grund er, at det sjældent gavner nattesøvnen. Og alle, der har tabt mere, end de oprindeligt havde budgetteret med, har prøvet efterfølgende at passe deres arbejde, mens man udregner, hvor mange timer, man skal arbejde, før man har hentet pengene ind igen.
Ikke nok med, at det kan blive en lang måned, hvis du er nødt til at gå på havregrynskur for at betale af på fredag aftens hovmod; det er sjældent godt at lade store beløb komme imellem venner.
Endelig er der også en strategisk grund til at holde pengene på et fornuftigt niveau, når du spiller poker. Mange har nemlig oplevet, at det påvirker deres spil, hvis indsatserne bliver for høje. Fænomenet kaldes “scared money” og betyder i al sin enkelhed, at frygten for at tabe en stor pulje kan få så stor indflydelse på ens spil, at det bliver et alvorligt handicap.
Så af alle disse grunde: overvej nøje, hvor meget du er tryg ved at spille for.
3) Se for mange flops
Det er måske den mest udbredte pokerfejl blandt nybegyndere, at nysgerrigheden tager over. Ikke blot af og til, men i hver. eneste. hånd. De fleste, der er nye ved den grønne filt, har en tendens til at glemme at skænke modstanderens hånd en eneste tanke. I stedet er de med på hvert eneste flop, for de skal lige se, hvad sådan en ruder 2 og spar 8 kan drive det til.
Det kan virke som en billig måde at få noget underholdning på, men at gå for meget med, når du burde smide hånden i skraldet, tørrer støt men sikkert bankrullen ind. Det gør dig derudover nem at udnytte, for når modstanderen sidder med esserne, er der ingen grund til ikke at smide et abnormt stort raise i puljen. Der sidder trods alt en vaskeægte calling station overfor, som nok skal betale.
Så husk hænderne, vi skitserede foroven. De er som grovskitse et fint pejlemærke at gå efter.
4) Sving i dine betting størrelser
En anden udbredt fejl blandt nybegyndere er, at størrelsen på deres udstik (eller bets) ofte er i øst og vest. Ligger der 15 kroner i puljen? Jeg satser 50! Ligger der 110 kroner i puljen? Lad os prøve at satse 8 kroner! Både i første byderunde og på senere streets er det en god idé at være nogenlunde konsekvent i beløbsstørrelser.
Hvis du sad overfor én, der kun havde kaldt syv runder i træk, og som nu stikker 10 kroner ud i et 1/2-spil, ville du så kalde? Næppe. Og så er det svært at få betaling for dit ellers pæne par konger.
Er du i tvivl om, hvor meget du skal bette, så kør med et par grundregler. Inden floppet (pre-flop) forhøjer man som regel med 2-4 gange store blind. Så hvis du spiller 1/2, vil du som regel raise til 5-7 kroner. Og så lægger du lidt til, jo flere, der er med.
Efter floppet, når der er ved at blive bygget en pulje op, kan du bruge den som udgangspunkt til at justere din bettingstørrelse. Ofte vil man bette alt fra en tredjedel af puljen til hele puljens værdi. Så ligger der 500 dask i puljen efter river, er alt fra 150-500 næppe helt i skoven.
Også her er der selvfølgelig tusind undtagelser – nogle gange er det bedst at råbe ALL IN og få hele skidtet hurtigt ind, andre gange kan det være, du blot skal satse en tiendedel af puljen for at få informationer. Men som grov skitse er vores bud ikke helt i skoven.
5) Bluff for meget
Ligesom det er sjovere at være med i hver eneste hånd end blot at kigge på, har de fleste af os drømt om adrenalinsuset, når man fortæller den perfekte pokerløgn, holder facaden i adskillige intense minutter for til sidst at vise modstanderen, at man bluffede ham.
Faktisk lød et spørgsmål til en WSOP-vinder fra en uerfaren journalist engang; bluffede du meget for at få sejren i hus? Virkeligheden er, at bluffs er en meget lille del af poker, og ved man ikke, hvad man laver, er det med garanti et værktøj, der kommer til at koste mere end det skæpper i kassen.
Bluff sjældent og sørg i stedet for at gøre det under de rette omstændigheder. Det handler dels om, hvordan du læser din modstander. Kan han generelt skræmmes væk fra hænder, eller er han altid med til det sidste? Virker han svag i den aktuelle hånd?
Og så handler det selvfølgelig om dig selv og din hånd. Det er sjældent smart at indlade sig på kolde bluffs. Det vil sige hænder, hvor din hånd ikke har potentiale til at forbedre sig. Forsøg i stedet at bluffe, mens du har forhåbninger om at få den bedste hånd. Det kaldes et semi-bluff, eksempelvis når du mangler én hjerter for at få en flush. Dermed maskerer du også din hånd.
Endelig handler det om din historie. Den skal være troværdig. Historier, hvor du checker og caller hele vejen til river for så at gå all in, er ikke troværdige. Vil du bluffe, skal du derfor træffe et valg tidligt i hånden. Vil du til at fortælle en røverhistorie, og er du villig til at holde fast i historien? Så er det måske det rette spot. Ellers skal du vente til en ny hånd.
6) Vis din hånd for ofte
Og nu vi kom fra det fantastiske øjeblik, hvor du viser din kammerat, at du har totalt udspillet ham og vender det rene skrald op: det skal der selvfølgelig være plads til. Især i et homegame, hvor aftenens bedste bluff kan være lige så skønt som at være aftenens største vinder. Vores pokertips til begyndere er trods alt primært rettet til dig, der spiller hyggelige homegames.
Men hold igen med informationerne, du deler ud. Alt for mange nybegyndere viser gladeligt deres hænder op, fordi de ikke overvejer, hvor enormt mange informationer, de giver væk. Hver hånd, du viser, hjælper din modstander med at forstå dig, så undgå at flashe din gameplan alt for ofte.
Spiller du med fremmede, gælder rådet desuden i tusindfold. Her er der ét scenarie, hvor du kan overveje at vise, og det er hvis du tror, du ved at vise et bluff kan få din modstander på tilt. Og selv da skal du tænke dig godt om.
7) Jagt usandsynlige draws
Noget andet, der er nemt at spotte en nybegynder ved, er tendensen til at jagten usandsynlige draws.
De fleste, der har spillet med nybegyndere, har set vilde jagte efter den tredje 8er, der kan give et set (tre ens) eller 7eren, der fuldender din 5-6 hånd med den 8er og 9er, der ligger på bordet.. Vi skal afstå fra at kede dig med pokermatematikken, som du hurtigt kan finde redskaber på nettet, der kan regne ud for dig, men i langt de fleste tilfælde kan det langt fra betale sig at jagte hænder, der er så usandsynlige at fuldende.
Poker handler i vid udstrækning om matematik, altså om forholdet mellem, hvad du betaler, og hvad du kan håbe at vinde. Lad os tage eksemplet med 7’eren, du mangler til at fuldende din straight. I det tilfælde har du under 10% chance for at ramme kortet (47 usete kort/4 7’ere = 8,5%). Så hvis det skal betale sig, at betale eksempelvis 20 kroner for at få lov at se sidste kort, skal du kunne vinde mindst 235 kroner. Det er de færreste scenarier, hvor du får tilbudt den slags odds, og det er i det hele taget en god idé altid at regne lidt på den slags, uden du kaster dine penge i grams.
8) Jagt på farlige borde
En anden udbredt fejl blandt nybegyndere er at jage draws på borde, hvor de burde smide kortene i mucken. Det kan være at jagte en straight, hvor der er en potentiel flush på bordet, eller at jagte enten en straight eller en flush på et parret bord, hvor en anden kan have ramt et fuldt hus eller fire ens.
Et parret bord betyder selvfølgelig ikke, at du aldrig kan jagte hænder. Men du skal skrue op for din skepsis, hvis andre viser interesse i deres hænder. Ellers kan det hurtigt blive meget dyrt, når du viser din nut-flush op kun for at se modstanderens fulde hus.
9) Hold fast i store hænder uanset hvad
Man får i gennemsnit esserne én gang per 221 spillede hånd. Så hvis vi går ud fra, at en live hånd tager omkring 2 minutter at spille, kan du i gennemsnit regne med at sidde i lidt over 7 timer, før du får dem (det samme gælder selvfølgelig konger, damer, knægte og ethvert andet par). Så vi dømmer dig ikke for at have svært ved at skille dig af med dem.
Men som en klog spiller engang sagde: esserne vinder dig som regel mindre pots, men de koster dig hele stacken. Og det gælder særligt for nybegyndere, så ingen seriøs liste med pokertips til begyndere uden en advarsel om at overspille din hånd.
Det kan godt være, de to sorte esser pyntede på din hånd. Men hvis der er tre andre i puljen, og bordet er slået 10-10-J-K-9 med tre af samme kulør, så kan du godt regne med, at dine esser ikke længere holder. Det nægter mange at forholde sig til. I stedet brokker de sig over deres uheld. Men hvis du aldrig kan smide en stor hånd, der er slået, så er det ikke uheld, der er dit største problem.
10) Tilt
Og det leder os til det sidste punkt i vores pokertips til begyndere. Undgå AT TILTE
At tilte betyder, at man taber hovedet og begynder at spille anderledes fordi, spillet går af helvede til. Når du tilter spiller du ikke dine kort, du spiller dit dårlige humør. Og det er dumt. Det kan godt være, at Jimmy var møgheldig, da han igen-igen knækkede dine esser, men hvis du lader det stige dig til hovedet, så kan du være vis på, at Jimmy snart får endnu større grund til at grine smørret.
Hvis du mærker blodet koge, så træk vejret dybt og husk, at det kun gør ondt værre at spille poker med følelserne uden på tøjet. Ros ham for sit spil, så du ikke ødelægger stemningen – og for at sikre dig, at han kommer tilbage en anden gang, hvor du kan plukke ham. Kan du ikke det, så er det bedre at stoppe med at spille end at ødelægge aftenen for dig selv og de andre.
Vi håber, vores pokertips til begyndere har klædt dig godt på til at indtage pokerbordene. Vil du læse om andet end pokertips til begyndere, anbefaler vi vores artikel om de vildeste odds kuponer.